Er zijn tal van redenen om te vragen: Zit er suiker in wijn? En het antwoord is ja… en nee.
Sommige wijnen bevatten geen suiker, en andere hebben veel, soms twee keer zoveel als Coca-Cola! Laten we het even duidelijker maken.
Hoe is deze vervelende suiker in mijn wijn terechtgekomen?
De suiker in wijn wordt “Rest Suiker” of RS genoemd.
Dat betekent dat de suiker in wijn overblijft nadat de druiven het wijnbereidingsproces hebben doorlopen. Druiven bevatten fruitsuikers (fructose en glucose). De restsuiker is wat er overblijft nadat de gist op die suikers heeft gekauwd.
Droge, versus zoete wijn.
Tijdens het maken van wijn eet de gist suiker op en maakt ethanol (alcohol) als bijproduct. Wanneer de gist alle suiker kan opeten, is het resultaat een droge wijn met een hoger alcoholgehalte en een laag suikergehalte. Wanneer de gist wordt gestopt door een wijnmaker (vaak door snel te koelen), blijft er suiker over en is de alcohol lager.
Dit is de reden waarom veel zoete wijnen minder alcohol bevatten dan droge wijnen. Een goed voorbeeld is de Duitse Riesling, die ongeveer 8-9% alcohol per volume (ABV) heeft als het zoet is en 10-11% ABV als het droog is.
Hoe suiker te meten.
Restsuiker wordt meestal op een van de volgende drie manieren weergegeven: in grammen/liter, in grammen/100 ml of als percentage. Bijvoorbeeld, 10 gram per liter restsuiker staat gelijk aan 1 procent zoetheid.
Wijnen variëren van 0 tot 220 gram per liter (g/l) restsuiker per glas (150 ml), afhankelijk van de stijl.
Kurkdroge wijn < 1 g/l RS = 0 suikercalorieën per glas
Droge wijn 1 – 10 g/l RS = 0-6 suikercalorieën per glas
Half droge wijn 10 – 35 g/l RS = 6 – 21 suikercalorieën per glas
Zoete wijn 35 – 120 g/l RS = 21 – 72 suikercalorieën per glas
Dessert wijn 120 – 220 g/l RS = 72 – 130 suikercalorieën per glas
Wijn met 220 g/l RS voelt aan als limonade.
De bovenstaande termen zijn onofficieel, maar laten wel gemeenschappelijke bereiken zien. Momenteel zijn de meeste landen niet verplicht om de werkelijke zoetheidsniveaus in wijn te etiketteren.
Het blootleggen van de suiker.
Helaas kun je de wijn niet gewoon proeven om te weten of hij veel suiker bevat of niet, omdat mensen behoorlijk slecht zijn in het detecteren ervan met de ‘naakte tong’. Zelfs hoogopgeleide wijnproevers hebben vaak moeite met het identificeren van restsuiker in wijn, maar je kunt het leren door te oefenen.
Waar staat suiker op een wijnfles? Aangezien wijnmakerijen niet wettelijk verplicht zijn om het suikergehalte in wijn te vermelden (zoals het geval is met alle alcoholische dranken), doen ze dat meestal niet. Gelukkig stellen de goede wijnhuizen die er zijn technische fiches ter beschikking. U kunt hierop belangrijke informatie vinden, waaronder in sommige gevallen het restsuikergehalte van elk jaargang.
Enkele voorbeelden uit het gamma van FamWines.
Arrogantone – Anglianico : 9,6 g/L RS
Manufatto Asolo Prosecco: 12 à 17 g/L RS
Consentido Macabeo: 3,5 g/L RS
Filarmonia MSM Organic and Vegan: 13,4 g/L RS
Red Blend – Meerhof – Fairtrade wijn : 2,5 g/L RS
Als je geen technische fiche kunt vinden, of als de restsuiker er niet bij staat,
volgen hier enkele tips:
Goedkope wijn heeft meestal restsuiker.
Drink iets betere wijn. Als je iets meer uitgeeft aan een fles wijn, bijvoorbeeld ongeveer € 15-25, hebben producenten de neiging om minder restsuiker te gebruiken (als die er al is). Druiven zijn van hogere kwaliteit, dus de wijnen hebben geen zoetheid nodig om fruitig te smaken.
Drink iets minder. Zelfs bij 15 g/L RS voegt een wijn slechts ongeveer 7,5 suikercalorieën toe, wat niet veel is! Zoals met alle dingen, is matiging de sleutel!
Uiteindelijk komt het neer op wat je leuk vindt. Als zoete, jamachtige wijnen jouw jam zijn – ga ervoor! Maar als je verborgen suikers in je dagelijks leven wilt elimineren, loont het de moeite om te weten waar je op moet letten bij wijn.